Geen categorie

3 manieren voor een voedzaam havermout ontbijtje!

Het is alweer een tijdje aardig fris buiten. Dat betekent dat het tijd is voor lekkere warme en/ of voedzame ontbijtjes waar je een hele dag op vooruit kan. Havermout is een van mijn favoriete voedingsmiddelen waar je ook erg lang een vol gevoel aan overhoudt. Daarom deel ik in deze blog mijn favoriete receptjes: 

Mugcake 

Heb jij er al eens van gehoord? Een heerlijk simpel en voedzaam cakeje genaamd: mugcake. Dit is een cakeje gemaakt op basis van havermout, ei en baan. Het is ideaal als ontbijt, want het is snel klaar en je bent er lang door verzadigd. Ook kun je de mug cake helemaal naar jouw smaak maken door er fruit of bijvoorbeeld chocolade bij eten. Mijn lievelings mugcake variant is het volgende:

 1. prak een banaan in een kommetje
 2. roer er een ei doorheen
 3. voeg ongeveer 40 gram havermout toe en roer totdat alles goed door elkaar gehusselt is
 4. druk een blokje pure chocolade in het midden van het beslag en bedek de chocolade vervolgens weer door het beslag eroverheen te dekken 
 5. doe de mugcake vervolgens 1 minuut en 30 seconden in de magnetron 
 6. haal de mugcake uit de magnetron en keer het schaaltje om op een bord. Het cakeje valt er nu uit.
 7. Versier het cakeje vervolgens met rood fruit en eet smakelijk! 

Havermout pannenkoek 

Een ander lekker receptje wat ik graag maak is een havermout pannenkoek. Ook deze kun je weer helemaal naar wens en smaak versieren. Het is wel zo makkelijk om een blender te gebruiken voor dit recept.

 1. Doe een ½ banaan in de blender met 40 gram havermout, kaneel en 1 ei
 2. Mix het tot het mooi glad beslag is 
 3. Zet de pan op het vuur en warm de pan op met boter erin
 4. Bak de pannenkoek vervolgens goudbruin
 5. Als de pannenkoek klaar is kun je het versieren! Gebruik bijvoorbeeld agavesiroop in plaats van gewone stroop om het iets gezonder te houden. 

Overnight oats 

Als je echt heel veel haast hebt in de ochtend dan is overnight oats het ideale ontbijt voor jou! De naam zegt het al maar overnight oats maak je een dag van te voren. Dit zal ook niet zoveel tijd van je avond vragen hoor! Het recept maak je zo:

 1. Mix melk, 40 gram havermout, honing en kaneel in een jampotje
 2. Laat de overnight oats minstens 8 uur in de koeling staan
 3. Voeg wanneer je de oats gaat eten alleen een beetje fruit toe en je hebt een gezond ontbijtje waar je nog lang op kunt teren!