Geen categorie

Flexibel ondernemen

We leven in een periode van flexibiliteit. Steeds meer mensen werken online, locatieonafhankelijk als freelancer of als eigen ondernemer. Mensen reizen meer, stappen sneller over naar verschillende banen en daten zelfs meer verschillende mensen. Oftewel mensen leven flexibeler. Daarom is het als ondernemer ook verstandig flexibeler te gaan ondernemen. Op deze manier kun je sneller reageren op slechte maanden of negatieve ontwikkelingen in het bedrijf. Je zult sneller kunnen aanpassen en dynamisch blijven. In dit artikel bespreken we een aantal manieren om flexibeler te ondernemen. Houd er wel rekening mee dat flexibel ondernemen makkelijker is voor kleine bedrijven dan voor grote bedrijven.

Meer uitbesteden

Een van de beste manieren om te beginnen met flexibel ondernemen is door meer taken uit te besteden aan freelancers of andere bedrijven zonder dat je zelf nieuwe mensen aanneemt om deze taken uit te voeren. Het aannemen van nieuwe mensen is namelijk een hele verantwoordelijkheid. Het zorgt voor nieuwe kosten voor het bedrijf en wat je natuurlijk niet wilt is dat de taken die deze mensen uitvoeren niet meer nodig zijn na een paar maanden en je aan iemand vast zit. Daarnaast is het ook een realiteit dat steeds meer mensen er na een paar maanden of een jaar alweer voor kiezen om naar een ander bedrijf te gaan. Het aannemen en trainen van een nieuwe werknemer kan een hoop geld kosten voor bedrijven. Het is dan ook heel erg zonde als werknemers al snel weer weggaan, maar wel een realiteit tegenwoordig.

Dynamische contracten aanbieden

Veel werknemers willen natuurlijk graag een hoger salaris. Maar tegelijkertijd betalen werkgevers naast het salaris nog vele andere dingen aan hun werknemers, zoals een lease- auto, verzekeringen, pensioen en natuurlijk belastingen. Wanneer je als flexibele ondernemer vaak tijdelijke werknemers hebt die wel een leaseauto nodig hebben om bijvoorbeeld naar klanten te gaan is een mkb lease oftewel een shortlease waarschijnlijk een goed optie.

Klein bedrijf

Als bedrijf wil je natuurlijk altijd groeien. Maar hoe groter je groeit hoe meer kosten er ook komen kijken bij het bedrijf. Soms kan het als bedrijf juist effectief zijn om klein te bedrijven en creatieve manieren te vinden om toch de winst te verhogen. Als klein bedrijf kun je natuurlijk ook sneller aanpassingen maken of een nieuwe richting in gaan. Je kunt het vergelijken met een klein schip en een groot schip. Een groot log schip zal langer doen over koers veranderen dan een klein schip. Als klein bedrijf ben je een stuk dynamischer.