Geen categorie

Gevaarlijk beroep

De brand weer. Wat is het toch spannend werk. Branden blussen, of mensen redden uit brandende gebouwen. Je moet het maar durven. Ik heb ook zo lang uitgekeken om een keer bij de brandweer te mogen werken. Het redden van mensenlevens, niks is toch mooier dan dat. Met een toegewijd team met z’n alle werken. En eindelijk mag ik dan bij de brandweer werken, een droom die uitkomt.

Het leukste deel

Het leukste onderdeel van de brandweer vind ik toch echt de hoogwerker. Vroeger had ik namelijk erge hoogtevrees, ik was bang dat ik zou vallen. Nu geeft het mij juist het beste gevoel om zo hoog te kunnen. Het geeft me een gevoel van vrijheid en kracht. De hoogwerker heeft scharnierende armen die aangedreven worden door hydraulische cilinders. Natuurlijk sta je op een klein platform om de werkzaamheden te verrichten. Toch fascinerend dat je zo hoog komt door middel van scharnieren.

Een mijlpaal

Naast de geweldige hoogwerker is het glijden van de brandweerpaal ook een mijlpaal. Het is te leuk om maar één keer te doen. Dan hoor je een alarm afgaan dat er een brand ergens is en moet je zo snel mogelijk de spullen pakken en van de paal af glijden. Daarna snel de bus in. Dan zit je vol adrenaline in de bus, wie weet hoe heftig het zou kunnen zijn. Ooit wil ik de persoon zijn die naar binnen mag rennen en mensen uit de brand te redden. Tot nu toe heb ik dat nog niet kunnen doen. Ik mocht wel natuurlijk het brand blussen. Wat toch ook wel een enorme kick geeft. Wanneer je de slang gebruikt krijg je een harde tegenslag, er staat natuurlijk een hele hoge druk op de blusslang. Hiervoor moet je stevig in je schoenen staan en het niet alleen doen. Ook al wil je dan de held uithangen dat mag niet gebeuren want misschien wordt het dan alleen maar erger.

Structureel werken

Veel mensen willen bij de brandweer de held uithangen, hierdoor denken ze niet na over welke consequenties het zou kunne hebben. Je moet dan ook structureel te werk gaan en met een plan te werk gaan. Er kunnen veel ongelukken gebeuren bij de brandweer, het is niet de bedoeling om nog meer ongelukken te veroorzaken als er al brand is. Zo hebben we dus een keer een man verloren. Hij kende het stel dat in het huis vast zat tijdens de brand. Hij wilde ze er natuurlijk zo snel mogelijk uithalen alleen dat had die niet moeten doen. Als iemand anders was gegaan die zich aan het plan hield was dat niet gebeurd.