Wellness

Is er meer tussen hemel en aarde?

De vraag of er meer is tussen hemel en aarde, wordt in ons deel van de aarde (West- en Noord-Europa) steeds meer beantwoord met 'nee'. Hieruit kun je niet per se iets afleiden. In andere delen van de wereld wordt dezelfde vraag namelijk nog steeds volmondig met 'ja' beantwoord. Als u door toeval niet uw wieg in Nederland had staan maar ergens in Zuid-Amerika, dan was de kans levensgroot dat u uw hele leven steun bij een of andere godheid had gezocht. Maar wat moeten we dan doen met religie en geloof? In Nederland worden kerken nu verhuurd als congresscentra en in sommige gevallen zelfs als nachtclubs. Als er heel af en toe nog eens een mis wordt gehouden, zitten er vrijwel alleen oude vandagen in de banken die elk moment hun laatste adem uit kunnen blazen.

Bij religie hoort meer dan alleen geloven

Zelfs als je niet gelooft in welke religie dan ook, is het op een bepaalde manier best zonde dat het geloof langzaam uitdooft. Bij geloven hoort namelijk niet alleen geloven, maar ook samenzijn en je verbonden voelen met anderen. Als je vroeger in een dorp ging wonen waar je niemand kende, werd je meteen door meneer pastoor verwelkomd. Met de buren ging je naar de kerkdienst op zondag en daarna dronk je een pilsje in het cafe op de hoek. Hier werd je uitgenodigd om mee te doen met het plaatselijke voetbalteam en voor je het wist was je deel van een hechte gemeenschap. Nu de kerk weg is, is ook de gemeenschap minder hecht. En dat is zonde.

Vragen zonder antwoord

In plaats van religie richten we ons op de wetenschap voor antwoorden op onze vragen des levens. Maar heel veel vragen heeft de wetenschap geen antwoord op. Hoe leef ik een goed leven? Wat is het doel van dit leven? Wie ben ik uberhaupt? Deze vragen zijn belangrijk in het leven van ons allemaal en ook al bestaan er geen pasklare antwoorden, een zetje in de goede richting is best fijn. In het moderne Nederland zoeken daarom nog steeds heel veel mensen hun antwoorden in het spirituele domein. Mindfulness of boeddhisme bijvoorbeeld. Ook kunt u ervoor kiezen om een gesprek te voeren met een online medium, die samen met u over de bovenstaande vragen kan praten. Religie lijkt misschien uit te doven in Nederland, maar in andere vormen komt het ook juist weer terug. Hopelijk vinden we vanzelf vormen waarbij gemeenschapszin en samenzijn net zo kunnen floreren als in de banken van de dorpskerk!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *