Wat is het verschil tussen een positioneringsriem en full body harnas?

Harnas

Wanneer je kijkt naar de opties die er zijn met betrekking tot een harnas voor het werken op hoogtes in de bouw of tijdens het klussen is het je misschien opgevallen dat er 2 verschillende soorten veiligheidsriemen zijn namelijk: een positionerings riem en een full body gordel. Beide riemen zijn geschikt je opgevangen in het geval van een ongeluk op hoogte. 

Positioneringsriem 

Met een positioneringsriem, ook wel zitharnas genoemd komt de riem tot aan de broekrand en vaak 2 gordels die naar de benen lopen en om je bovenbeen heen komt. Deze riemen wordt ook vaak gebruikt voor klimmen en sommige staan dat ook op bepaalde sites zoals vdsteenxxl geadverteerd als klim riem.  

Harnas

Full body gordel

Bij een full body gordel heb je 2 paar riemen die over je rug en schouders lopen in additie tot 2 om de benen. Stel je valt en het harnas valt je op vang je de klap op met het hele lichaam. 

beide zijn beschikbaar voor goedkoop tot en met duur. Het licht meer aan wat je zelf fijn vind. De ene vind een positioneringsriem fijn omdat dan het bovenlichaam vrij is en de andere weer juist niet. Hoe dan ook beide zullen je meet veiligheid bieden tijdens het werken op hoogte. Voor beide gordels om te werken zul je nog wel extra materiaal nodig hebben zoals veiligheidslijnen, vallijnen, veiligheidssystemen en nog veel meer. Voor meer info kan je het beste zelf je onderzoek doen of langs een speciaalzaak gaan voor professioneel advies.